Hari itu


Hari tu hari yg betul betul bermakna maklum lah lepas jumpa kawan baru di pra u aka tingkatan 6 byk pengalaman yg kau dapat. Dak dak pra u la katakan ttpi lecture ckp slagi kau belum dapat 3 pointer above you're not worthy to called as pra u student. Hmm sentap engkau tapi thats the fact! Okay lari tajuk. We continue our story act kita ni perlukan kawan utk buat apa yg kita mau mksd dia apa la ba kan mesti ada kawan utk kasih kawan kau. I went to qiam previous day aku ingat tiada kawan i mean this is the right time mcmna hidup tanpa kawan ni just for a day konon la konon. Tpi unexpectedly classmates I uols ada di sana speechless expect the unexpected gitu. Disana bermulanyaa ukhwah kita ini semakin rapat ceh🙈 knowing each other flaws thats the part you became closer okay. Dalam event yang mcam ini sbnarnya yg best sbnarnya lah even aku ni bukan jenis a active person yang join selalu well maklum la ada ja 1001 alasan yg kukuh utk tidak menghadiri sebarang apa2 yang berkenaan. Qiam ni kau dapat tau apa yang kau nda tau dan dapat lebih tau apa yang kau tau tu dgn lebih dalam ah gitu lah. A bunch of my friends pun are the members of the group so senanglah mau join ka apakah so nda jugala awkward konon sbb byk kawan kau sana kan tp ini bukan pasal awkward ka apakah just apa tjuan kau mau dtg sana thats all. Okay? The folks has never join this qiam bfore you guys should put yourself into this. Sometimes! Bukan nya mau pergi hari2 pun lagipun ni kan sebulan sekali hehehe. Sbnarnya cakap utk sndri juga yg rajin la konon. Punya kata lawan hmmmmm. 

Maklumlah muka depan2 ni mmg bida 







Pengalaman itu tidak dapat dibeli kerana ia nya perlu dirasai🌸





KENAPA?

Kenapa? 
Kenapa dengan teguran yg org beri kepada kita, kita tidak boleh terima? 
Kenapa org yg patuh perintah Allah kita labelled dorang as ALIM?
Kenapa kita x pernah berubah?
Kenapa kita malas nak solat? 
Kenapa? Why? Why?

Banyak kenapa sebenarnya tapi boleh cari sendiri kenapa dan jawapan dia. Jawapan tu ada dari diri sendiri. Bukan cakap kamu ja aku pun. Kadang2 dengan 'kenapa' kita boleh sedar dgn apa yg kita buat. 

💎 Kita x boleh trima tguran org sbb kita rsa dorang pun bukannya btul mau tgr. And apa hak dorang kan. Masing2 ada life sendiri. Tpi tguran tu kan mmbolehkan kita tahu mana salah kita dan mana betulnya!

💎 Org yg solat 5 waktu, tgur itu ini dipnggil alim. Pdhal dia cuma patuh perintah Allah. Yang wajib kena buat oleh semua org. Tpi org skrg easy to judge people.

💎 Sebab kita x prnh brubah sbb whos the big influence kpd kita. Tgk la dgn sepa kita berkwan. The biggest influence is our friends. Sbb kita ni mudah trpngruh. Manusia la katakan tpi aku brsyukur kwn2 yg ada diskliling saling mnasihati. Sebenarnya dari diri sndri juga kau pun msti pandai la jaga diri cara kau mau jadikan kawan dan lawan tpi disbbkan dunia ni smkin maju dan budaya barat um susah. Tapi tiada yang senang! #notetoself


💎 Kita malas mau solat sbb sudah menjadi kebiasaan. Biasanya semua org mmg pernah amalkan solat tu tpi tidak berterusan. Mungkin juga dri hati sendiri sudah mindset malas mau solat. Cuba try test solat macam biasa tpi jgn tinggalkan walau 1 waktu sbb kalau kita kasih tinggal jdi kbiasaan pastu malas lah sudah tu mau solat dan kalau kita mcam habis suda waktu mau solat tu atleast solat lah sebelum waktu yg seblumnya. Cuba kasih biasa pastu jadi kebiasaan la tu. Hehe in shaa Allah. Istiqamah!💘

Sebenarnya tulis ni untuk diri sendiri juga sambil tulis sambil peringatan untuk diri sendiri. Maklumlah manusia kan sentiasa buat kesilapan tapi belajar daripada itu. Hahahaha aduh ya ampun macam lain pula. 

PERNAH?


Assalamualaikum. Um have you guys think? Kita selalu mau jadi the best but we're never put an efforts to it. Pernah terfikir yg kita will become a good person someday and do a big changes. Have you? Well everyone ada apa yg dia mau. Pernah juga terfikir kita wanted to be a good servant of Allah but dalam masa yang sama we want to do the same thing like other teens do. Do have boyfriend, hangouts with other friends. Pernah? Yes me had. And pernah kah terfikir when youve changed everyone will far far away from you. Yes. Memang semua akan lari bcs their respect on you! Respect psal apa? We used to be hangout with them(guy) tp  skrg no more them bcs dorang respect you with youre hijab! A girl with hijab is full of honored. Thats the point. Tapi kita suddenly bcome lain kenapa drg ttiba tidak mahu be with you anymore. Pernah? Memang susah utk berubah. Well nothing easy in this world. For the sake of Allah may He strenghthen our heart to the right path. Aku pun in the same situation. Selalu mau buat apa yg org buat tapi  the same time mau obey of His rules. Tapi? Mesti ada tapi kan. Yes. Tapi how to make it istiqamah(berterusan)? Mari kita berubah step by step and take it as granted. 'Allah never changes His slave until he/she changed by themself.' Allah tak akan ubah kita slagi kita tak ubah diri sendiri. Nabi Muhammad SAW telah berjaya mengangkat maruah perempuan ke tempat lebih tinggi berbanding zaman jahiliah dahulu kala. Hatta, nabi Muhammad SAW berusaha utk menindas penindasan yg telah dilakukan oleh msyarakat jahiliah. Okay keluar suda bab sejarah. Hehehe best bah sejarah tp starts from how islam can be expands. Hehehe. Um will continue laturrrr